6. Magyarzsombor (Zimbor) – Zsombory kastély

  • Megközelítés: Egeresről tovább a főúton Középlak irányába. Egeresről kiérve 3-4 km után egy Y-elágazásnál balra, a rosszabb úton kell továbbmenni (GPS megbolondul) Középlakig, majd egy újabb útelágazásnál tábla jelzi, hogy Magyarzsombor jobbra, 8 km-re található. A faluba érve keresd a polgármesteri hivatalt (kis utca a főútról jobbra), azzal szemben lesz a Zsombory kastély és park.

Csalunk, de csak kicsit, mert kicsit se számít a megyehatár, ha csak 21 km választ el a Zsombory kastélytól, úgyhogy gyorsan ráfogjuk, hogy útba esik, és odakocsiztunk. Akkora park veszi körül, hogy ki sem látszik belőle. Egy bácsi utat mutat és figyelmeztet, a kastély omladozik, nehogy a fejünkbe essen valami. A park rendezettnek tűnik, de közelebb érve a kastélyhoz észrevesszük, hogy a fűnyírás az épületet körülvevő bokroktól kb. 1 méterre leállt. Hát ennyire magántulajdon, nyugtázzuk. Többek között ezért tartják sok lakat alatt, és nem lehet bemenni sem, de azért nyilván körbejárjuk, bekukucskálunk.

Bent a „már jól ismert” beomlott gerendázat, lehullt vakolat és törmelék, ameddig a szem ellát. Kívül viszont a kupolás tetejű bagolyház, a faragott ajtók valahogy mégis pozitív érzéssel töltenek el. Egyik tornyának tetődíszén az építés éve, 1892, a bejárat melletti lemeszelt kőtáblán nehezen böngésszük ki, hogy a kastélyt Zsombory Lajos és neje, Kozma Mária építtette. A szerencsejátékos úr néhány év múlva kártyán elvesztette, így került Săulescu pénzügyminiszter tulajdonába. Volt később szanatórium, egy utikönyvben pedig azt olvasom: 1990 táján orvosi rendelőként használták. A polgármesteri hivatal 2004-ben hirdette meg eladásra, így került magánkézbe.

2 hozzászólás a(z) “6. Magyarzsombor (Zimbor) – Zsombory kastély” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 6 = ötven négy

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>