7. Váralmás (Almașu) – Dezsővár és Csáky kastély

  • Megközelítés: Magyarzsomborról vissza Középlak irányába, az előbbi kereszteződéstől tovább egyenesen előre, Bánffyhunyad felé.

A XIII. századi birtokosának fiáról, Borsa Dezsőről elnevezett vár messziről kimagaslik a sűrű fák közül. Ebből következik, hogy a falubeliek is látják és tudnak róla, a Csáky kastéllyal azonban más a helyzet. Megállunk a központban, ahol van a templom, a kocsma és ráadásnak egy benzinkút. Mind végigjárjuk, senki sem hallott semmilyen kastélyról. Egy arrajáró bácsinak dereng valami, hogy az lehetett a kollektív épülete. Ipari övezethez hasonló zónába irányít, ahol ajtótlanul, ablaktalanul, tetőtlenül tényleg ott áll a hatalmas Csáky udvarház.

Az egykor a Dezsővárat is birtokló úr leszármazottai a XIX. század elején kezdték építeni a kúriát, a másfél évszázaddal korábban már pusztulásnak indult Dezsővár köveit is felhasználva. A szögletes, szinte díszítés nélküli épület valóban inkább tűnik egy egyszerű üzem romjainak, mint nagyúri laknak. Kimennénk a vár maradványaihoz is, megkérdezünk egy falubelit, milyen az út odáig. Hát, mint falun – válaszolja, de hamar rájövünk, olyan falusi út ez, amelyikre terepjáró ajánlott, úgyhogy visszafordulunk Bánffyhunyad felé.

Egy hozzászólás a(z) “7. Váralmás (Almașu) – Dezsővár és Csáky kastély” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ egy = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>