12. Szilkerék (Corneni) – Schirling kúria

  • Megközelítés: A Désre vezető főútra vissza, majd 6 km után Nagyiklódnál újra balra letérünk. Szilkerék innen 14 km-re található.

Konfúz a dolog, tisztázódjunk: úgy tudjuk, Cornești-en, azaz Magyarszarvaskenden kellene lennie. Cornești-ből több is van Kolozs megyében, szerencsét próbáltunk már néhány nappal ezelőtt a Türe melletti Cornești-en, ott viszont semmit sem találtunk. Térképeket böngészve felfedezzük, hogy létezik még egy Cornești, és ez Magyarszarvaskend, a dobokai letérővel szinte párhuzamos mellékúton, a Schirling kúria azonban itt sincs, bármit is mondjon a Wikipédia. A helyes válasz a titkos 3-as számú opció, ez pedig Corneni (!), azaz Szilkerék.

A Schirling műemlék listánkon kúriaként szerepel, de ahogy meglátjuk a hatalmas, gyönyörűen tatarozott bástyás építményt kiemelkedni a fák közül, szinte a semmiből, megszavazzuk neki a “kastélyságot”. A kapu egyik szárnya nyitva, de sehol egy lélek. Bemegyünk. Az első bejáratnál hiába kopogunk, senki nem nyit ajtót. Megkerülnénk az épületet, és sokadszori “jónapot”-kiáltásunkra előjön a kastély jelenlegi tulajdonosa, Takács Csaba RMDSZ-képviselő. Elnézést kér, nincs ideje mesélni az épületről, éppen aratnak, de nyugodtan körbefotózhatjuk.

A kastélyt Schirling, illetve sokszor Schilling néven is említik. 1898 és 1900 között építtette egy bizonyos Bokros Lajos ügyvéd, miután felesége, Inczédy Julianna révén elörökölte az Inczédy család birtokát. A kastély homlokzatán található Inczédy- és Wass-címeres kőtáblán ez áll: “L.B.N.V. Intzédi György kedves gróf / Was Ágnesével szentelte e házat azon Jehova örökösseinek tsendes szállásokul / építését elvégezte 1774. ezten(dőben).” A nagybetűk a Liber Báró Nagy Váradi szóösszetételt rövidítik, olvasom utólag és ettől a ponttól kezdve nyilvánvaló, hogy a XVIII. században egy másik kúria lehetett a váradi nemesi család vidéki rezidenciája, amelynek tábláját a barokk stílusú kastély oldalfalába beépítették. (Az sem kizárt, hogy esetleg a régebbi kúria köveit is felhasználták az építéshez, az eddig tapasztaltak alapján úgy tűnik, ez bevett szokásnak számított.)

A kastély 1903-ban házasság révén Schilling Rudolf királyi közjegyző tulajdonába került (felesége Bokros Lajos és Inczédy Julianna lánya, Bokros Júlia volt), majd az államosítás után iskola, illetve a Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet működött a falai között. Takács Csaba RMDSZ-képviselő 2005-ben kapta vissza.

Egy hozzászólás a(z) “12. Szilkerék (Corneni) – Schirling kúria” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


2 × = tizennyolc

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>