17. Marosgezse (Gheja) – Bánffy kastély

  • Megközelítés: Kolozsvárról Marosludasra érve az első utca jobbra a központ felé, majd a körforgalomnál megint jobbra. Hosszan előre az ipari zónáig, majd balra a vasúton áthaladva (tábla jelzi), kb. 3 km után érünk Marosgezsére.

Marosgezse az első olyan hely, amit a GPS sem talál. Ahogy azonban rátérünk végre a faluba vezető útra, már messziről látszanak a Bánffy kastély hatalmas saroktornyai. Használatban levő épülethez képest meglehetősen romosnak tűnik és bár a kastélyban neuropszichiátriai osztály működik, engedélyünk van kívülről lefotózni.

A Bánffyak a XIX. században jutottak birtokhoz Marosgezsén, ekkor építtették a kastélyt is. Nemesi birtokosai közé tartozik báró Bánffy Zoltán, akit 1883-ban Maros-Torda vármegye főispánjává neveztek ki.
Az államosítás után termelőszövetkezet működött benne (igen, megint), majd néhány évtizede a marosludasi kórház pszichiátriai osztálya. A család utolsó leszármazottjának végrendelete alapján egy távoli rokon visszigényelné az épületet, az eljárás azonban még folyamatban van.

Egy hozzászólás a(z) “17. Marosgezse (Gheja) – Bánffy kastély” bejegyzéshez

  1. Itt dolgoztam, így ismerem a kastély történetét is és az értékét is. Az eredeti értékét teljesen elvesztette, a helyre állítása túl sokba kerülne és az eredeti célját sem tudná teljesíteni, ezért jobb lenne ha az utód kártérítést igényelne a kastély helyet, így a betegek tovább ott maradhatnának és abból a kártérítésből az utód az eredeti kastély céljainak megfelelő befektetést tudna létre hozni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ 9 = tizenhat

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>