22. Magyarózd (Ozd) – Pekry-Radák kastély

  • Megközelítés: Marosugrától 42 km-re, vissza Kolozsvár irányába. Ludasnál le kell térni a már ismert úton Marosgezse felé, de az első kereszteződésnél balra, Magyarbükkös felé kell kanyarodni.

Elég nagy kitérő a tervezett útvonalhoz képest, de néhány telefon után biztató információkat kapunk („vendégek lakják”, „belül minden érintetlen”), és úgy döntünk, érdemes megpróbálni. Magyarbükköstől az út nagyon rossz, 25 km/órás „sebességgel” haladunk. A világ háta mögötti kis falu háztetőit még nem látjuk, de a dombok-fák mögül már megjelenik előttünk a Pekry-Radák kastély nagyon is „kastélyszerűen”, tömören, négy kerek bástyával.Történelmi hátterének utánanézve megint ismerős a séma: több tulajdonos után házasság révén kerül a Radák család kezére, majd 1695-ben Radák (II.) István Pekry Lőrincnek zálogosítja el. Pekry Lőrinc leánya egy Radákhoz ment feleségül, így a birtok megint a Radák családé lett, akik a XIX. század végéig lakták. Az utolsó Radák felesége egyébként a szárhegyi Lázárok egyik leszármazottja, gróf Lázár Olga volt, aki a kastély könyvtárát és képkollekcióját elárvereztette. A Radákok után a kastély a Telekieké volt, akiknek Franciaországban élő örököse adta át az épületet jelenlegi tulajdonosának, a Bonus Pastor Alapítványnak.

Odaértünkkor kiderül, hogy a kastélyt évek óta német és holland önkéntesek újítják fel, kinek hogy futja idejéből. Az alapítvány egy kulturális központot szeretne ide létrehozni, és bár a tetőzetet már teljesen felújították, a belsők restaurálása még várat magára.
Egy kedves hölgy (bár nincs ideje, mert mindjárt érkezik egy másik önkéntescsoport is) futtában végigvezet a kastélyon. Az épület belülről tiszta építőtelep, törmelékek, építőanyagok mindenhol. Az önkéntesek improvizált, külön férfi- meg női „hálószobákban” matracokon alszanak, az egyik bástyában kialakított konyhában főznek.

A falfestményeket sikerült némileg „előszedni” a több réteg sima mész alól, a tervek szerint amit lehet, eredeti formájában szeretnének visszaállítani. Kérdésünkre, hogy körülbelül mikorra fejezik be a felújítást, nem igazán kapunk választ: pénz hiányában úgy haladnak, ahogy a vendégmunkások időbeosztása engedi, és miután leolvassuk az „önkéntesek faláról” a 2003-as bejegyzéseket, úgy sejtjük, még eltart egy darabig.

2 hozzászólás a(z) “22. Magyarózd (Ozd) – Pekry-Radák kastély” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kamerás kastélykémek – 7. rész | 22 nap alatt a kastélyok körül

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


hat − 4 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>