24. Héderfája (Idrifaia) – Barabássy udvarház

  • Megközelítés: Dicsőszentmártontól 15 km-re Balavásár irányába, közvetlenül a főút mellett bal oldalon.

A héderfáji udvarházra véletlenül bukkanunk (idegenvezetetőnk, a dobokai kúria Dicsőszentmártonban élő tulajdonosa révén, tulajdonképpen Orbók úr az, aki a Küküllő-menti útvonalunkon végig elkísér). A vakolatlan, gazdasági épületnek kinéző kúria mellett elhaladva észrevesszük, hogy Magyarországon élő tulajdonosának autója ott áll előtte, így kapunk az alkalmon és megállunk.

A Barabássy-kúriát Barlabassy Lénárd erdélyi alvajda építtette a XV. század végén. A tömbszerű épület jelenleg örökösének, Barabássy Sándornak a tulajdona, aki 2008 óta folyamatosan tatarozza. A földszinten borospincét hozott létre, emeletére pedig elmondása szerint kulturális központot/vendégházat tervez. Bár még rengeteg a munka, kupolás mennyezetét helyre kellene állítani, ötszáz éves faragott kő ajtó és ablakait visszahelyezni, már belepillanthattunk abba, hogyan fog majd kinézni a feljavított kúria: egy szobája már teljesen elkészült.

2 hozzászólás a(z) “24. Héderfája (Idrifaia) – Barabássy udvarház” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kamerás kastélykémek – 8. rész | 22 nap alatt a kastélyok körül

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× kettő = 6

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>