30. Dicsőszentmárton (Târnăveni) – Pekry kastély

A Pekry kastély úgy elbújik a tömbházak és autók között, hogy alig lehet észrevenni. A jobb napokat is megélt épület jelenleg étterem, az is sajnos a szomorúbb fajtából.

A dicsőszentmártoni birtokot 1590-ben adományozta Báthory Zsigmond fejedelem Pekri Lajosnak. A család két, dicsői és magyarózdi ága 1700-ban birtokokat cserélt, ettől kezdve a dicsői kastély a nemesi ág tulajdonába került és maradt is 250 éven át. Legjelentősebb tulajdonosa Pekri Sándor, aki a város életében több funkciót is betöltött: többek között ő volt a Dicsőszentmártoni Római Katolikus Egyház alapítója, a Takarékpénztár igazgatója, az Olvasó- és Társaskör elnöke, a Tűzoltóegylet megalapítója, valamint a Kis-Küküllő vármegyei Országos Magyar Párt elnöke.

Az épületbe való belépéshez egy luxusautós szőke hölgy ad engedélyt úgy, hogy közben a telefont nem emeli félre frissen göndörített fürtjeiről. A „szeparéknak” nevezett valamikori szobák falait bársonnyal kárpitozták, minden szobában más színűvel. A rendszerváltás óta bőven lehetett cigarettafüst, amit magába szívjon a szerencsétlen kárpit, mert szobáról szobára változik a belőle áradó áporodott szag töménysége. Az egyetlen helyiség, ahol régmúlt időkről képzelegni lehet, a kis erkélyszerű előtér, mely négy oszlopával, árkádos bejáratával és ablakaival emlékeztet a valaha volt nemesi lakhelyre.

Egy hozzászólás a(z) “30. Dicsőszentmárton (Târnăveni) – Pekry kastély” bejegyzéshez

  1. A belső terek kialakítása kiábrándító. Ennél még egy romos kastély is szebb tud lenni, mert az legalább stílusos.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


3 + egy =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>