34. Nagyernye (Ernei) – Bálintitt kastély

  • Megközelítés: Marosvásárhelytől 10 km-re Szászrégen irányába. Jobbra lekanyarodó mellékút visz a kastélyhoz.

Az ernyei Bálintitt kastélyt megtalálni trükkös dolog: a GPS egy virító sárga, vadonatúj épület elé visz. Hiába mondogatja, hogy „Aţi ajuns la destinaţie”, valahogy nem tudom neki elhinni. Kiszállunk, körbekerüljük és a kis park dúsabb oldalánál megpillantjuk a fák között szerényen megbújó ódon épületet. A fura az, hogy az új (mint kiderül) iskolaépületet szinte pontosan a régi kúria mintájára tervezték, asszimmetikus L-alakban, négyszögű masszív saroktorony-szerűséggel, csak valamivel nagyobbra. Késő délután van, hivatalosan senkit nem lehet elérni, úgyhogy besunyizunk a drótkerítésbe hasított résen.

A szokatlanul csengő Bálintitt név eredetéhez legenda kapcsolódik: a nápolyi hadjáratban Újlaki Nagy Bálint sietett embereivel a vesztésre álló magyarok segítségére, a magyar katonák meg, amikor meglátták a felmentő sereget, lelkesen kiabálták, hogy „Itt Bálint, Bálint itt!” A család házasság révén szerezte meg az ernyei birtokot a székelyderzsi Petki családtól. A késő barokk kastély a XVIII. században épülhetett, de az idők folyamán többször átalakították, feltételezhetően így lett eredetileg szimmetrikus U alakúból asszimmetrikus L. A nem túl díszes épületet valamikor hatalmas park vette körül és érdekes módon a híres halastó is megvan, még ha nem is olyan, mint fénykorában.

Érdekes kapcsolódást találok az előző látogatási helyszínünkhöz: az 1900-as évek elején Bálintitt György eljegyezte a Koronkán élő Toldalaghy Ilonát, azonban kevéssel az esküvő előtt, nem tudni miért, főbelőtte magát. A birtokot ezután ennek öccse, Bálintitt Károly vette át, utolsó ura pedig ifj. Károly volt, aki jelenleg Amerikában él.
Az államosítás után iskola működött benne, míg fel nem húzták mellé az „új változatot”. A jelenlegi tulajdonosról ellentmondásos információkat kapok, egyes források szerint a család visszakapta a kastélyt, egy pár hónappal ezelőtti újságcikk azonban arról ír, még folyik érte a harc.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


+ hat = 13

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>