35. Vajdaszentivány (Voivodeni) – Zichy kastély

  • Megközelítés: Marosvásárhelytől 23 km-re, előbb Szászrégen irányába, majd Sáromberkétől balra letérő mellékúton.

Az útszéli táblák udvarházat hirdetnek, de a vajdaszentiványi Zichy épület talán kicsit több annál. Eredetileg valóban udvarház állt itt, melyet 1779-ben építtettek a ferences rendiek, majd a XIX. század elején a Kemény család kezére került és valószínűleg gróf Kemény Sámuel alakíttatta át kastéllyá. Sámuel gróf halála után a birtok leányágon öröklődött tovább, míg 1880-ban házasság révén a Zichy család szerezte meg. 1989 után a kastélyt a második Zichy tulajdonos, Ladomér lánya, Jozefa Melanie igényelte vissza, aki 1949-ig maga is az épületben lakott. Miután visszakapta, a grófnő az épületet a falu rendelkezésére bocsátotta, így évekig kulturális rendezvények kaptak helyet falai között.

A kastély érdekes tartozéka a hosszú, árkádos melléképület, az úgynevezett „hosszúház”, mely körül odaértünkkor munkások lézengenek, építőanyagokat hoznak. Hamarosan előkerül egy marosvásárhelyi hölgy, aki előbb kicsit idegesen kérdezi, miért fotózunk, majd mikor elmagyarázzuk, elmondja, hogy a kastély felújítás alatt áll, ő pedig bérelni fogja az épületet és panzióvá alakítja. Valóban eléggé vendéglátós-rusztikus lehetne a hely, különösen ha a hosszúházat is renoválnák (rózsákat és muskátlikat képzelek rá, ahogyan a XX. század elején is lehetett körülötte), de egyelőre nem úgy tűnik, hogy az is sorra kerülne. A hölgy megadja a telefonszámát, hogy nyugodtan keressük fel, anyagokat és mindenféle dokumentációt ad a Zichy udvarházról, de másnap hiába hívjuk, nem válaszol.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× négy = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>