36. Marossárpatak (Glodeni) – Teleki kastély

  • Megközelítés: Marosvásárhelytől 17 km-re, előbb Szászrégen irányába, majd Sáromberkétől balra letérő mellékúton.

A marossárpataki kastély leglátványosabb eleme már az útról látszik: a fák között hatalmas kőből kifaragott családi címert pillantunk meg az épület tetején. Eddig ehhez hasonló állapotban megmaradtat nem láttunk, könyveljük el, és bár a kastély látogatása első látásra vesztett ügynek tűnik, mégis megpróbáljuk. A kastélyban több, mint fél évszázada fogyatékos nők és öregek kórháza működik, így az eddigi tapasztalat alapján úgy sejtjük, nem fognak a kapun belülre engedni. Meglepetésünkre kattogtathatunk néhányat kívülről, de nagyon gyorsan. Nem próbálunk alkudozni, az épületből kiszűrődő hangok is arra késztetnek, hogy igyekezzünk.

A Telekiek a XVIII. században jutottak birtokhoz Marossárpatakon. Az első sárpataki Telekinek két fia volt, halála után pedig vagyona megoszlott közöttük, így lett itt alsó meg felső udvar, és így épült ezekre eredetileg két kastély. Az alsót, amelyik ma is áll, 1872-ben építtette gróf Teleki Domokos. A kastély utolsó ura gróf Teleki József, az építtető unokaöccse volt. Az államosítás után értékeit, gyönyörű bútorzatát, könyvtárának értékes köteteit a falubeliek széthordták úgy, ahogy mindenhol máshol.

Tavaly a visszaigénylő örökös, Teleki Károly és a Maros megyei tanács között megállapodás született: az örökös visszakapja az épületet és a hozzá tartozó parkot, a betegeket pedig egy másik létesítménybe helyezik át. Ha sikerülne helyreállítani és turisztikai céllal hasznosítani, némileg talán kárpótolná azt a tényt is, hogy a felső kastélynak ma már nyoma sincs: 1937-ben egyszerűen lebontották, és építőanyagát eladták.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


− 5 = egy

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>