44. Mikeszásza (Micăsasa) – Brukenthal kastély

  • Megközelítés: Medgyestől 31 km-re délnyugatra. Kiskapustól jobbra lekanyarodó mellékút visz a faluba.

Mikeszásza egy újabb elfelejtett, Isten háta mögötti falucska. A Brukenthal kastély keresésében valószínűleg az sem segít, hogy lassan estefele jár, alig látni embert az utcán. A falu központjába érve először a kastélyhoz tartozó bástyaromot pillantjuk meg, ami azért szomorú és vicces látvány egyszerre, mert az omladozó bástyához szorosan hozzáépült a posta és egy vegyesüzlet, hátrébb meg (természetesen) a kocsma. A kastély kapuja zárva és már-már megelégednénk néhány gyorsan lekattogtatott külsővel, amikor a kocsmából (?) előjön egy bácsi, aki előbb gyanakvóan néz, majd odajön. Kapunk az alkalmon és kérdezősködni kezdünk az épületről. A bácsi kezdetben nagyon szűkszavúan válaszolgat, majd mikor látja, hogy tényleg érdekel a dolog, azt mondja, menjünk vele, megmutatja. Meglepődünk, de a bácsi felrántja a drótkerítés egy részét és bevisz a kastélyba.

A kastély a XVI. században épült és a XVIII. században báró Samuel von Brukenthal erdélyi kormányzó tulajdona volt. A kommunizmus idején takarékszövetkezeti székház, majd iskola volt, ennek jól látható nyomait ma is viseli. A termeken végighaladva könyveken taposunk, az egyik sarokban pedig múzeumi tárlókat fedezünk fel. A tárlók valaha pedáns rendben őrizték a kastély néhány eredeti építőelemét és a Brukenthal család tárgyait, ma csupán néhány vázadarabra bukkanunk az összevisszaságban. Elképzelni sem merem, nemtörődömségből mi minden pusztulhatott itt el.

Az épületből kiérve a bácsi örömmel fedezi fel a pincelejáratnál rózsaszín biciklijét, amiről elképzelése sincs, hogy kerülhetett oda. Mielőtt felpattanna rá, megköszönjük, hogy beengedett, de igazából még mindig fogalmunk sincs, hogy ki ő, és mi köze van az épülethez.

Egy hozzászólás a(z) “44. Mikeszásza (Micăsasa) – Brukenthal kastély” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kamerás kastélykémek – 12. rész | 22 nap alatt a kastélyok körül

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 + = tizenhét

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>