46. Felek (Avrig) – Brukenthal kastély

  • Megközelítés: Nagyszebentől 28 km-re keletre, a Brassó felé vezető főúton. Jobbra lekanyarodó mellékút visz a városba.

Nem találok semmilyen plusz magyarázatot rá, de Felek első írásos említése 1364-ből származik Affrica néven. Az impozáns barokk kastély építését 1761 és 1764 között rendelte el Adolf von Buccow erdélyi kormányzó. Ennek halála után a birtok Samuel von Brukenthal tulajdonába került, aki végül be is fejezte az építkezést.

Felek felé haladva még nem sejtettük, hogy amit itt találunk, méltó befejezése lesz túránknak. A több épületből álló együttes egy része még renoválásra vár (mely a tervek szerint hamarosan be is következik a Brukenthal Alapítvány jóvoltából, akik külföldről próbálnak támogatókat szerezni), de az épületeket körülvevő, eredeti állapotában megőrzött barokk kert lassan-lassan kezdi visszanyerni eredeti pompáját. A teraszosan kiépített kerten patakocska fut végig, mellette sétálva szinte olyan, mintha erdőben járnánk. Régen az Orangerie, vagyis a narancsoskert fűtött épülete arra szolgált, hogy tél idején itt termesszék a narancsot, ananászt, fügét, dinnyét, ma azonban a kastély egyetlen olyan épülete, amit már teljesen felújítottak.

Meg kell tehát cáfolni a marosugrai Haller kastélyszálló egyeduralmát, ugyanis a feleki Orangerie-ben is szálló és vendéglő működik. (A működés hatékonyságát gonoszul megkérdőjelezném, ugyanis egy sovány gyümölcssalátára ötven percet kellett várnom, de ettől kezdve hadd borítsa ezt az apró negatívumot feledés és homály.) Bár a munkálatok vége még messze van, az idei nyár folyamán már számos szabadtéri koncertet, látványshow-t szerveztek a kertben. A Brukenthal Alapítványnak nagy tervei vannak, többek között múzeumot, koncerttermet, kultúrális központot szeretnének itt létrehozni. Úgy legyen.

3 hozzászólás a(z) “46. Felek (Avrig) – Brukenthal kastély” bejegyzéshez

  1. Valóban méltó befejezése a túrának, gratulálok a színvonalas ismeretterjesztéshez, remélem lesznek még hasonló kalandok!

  2. Visszajelzés: Kamerás kastélykémek – 13. rész | 22 nap alatt a kastélyok körül

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


hat + 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>