47. Fogaras (Făgăraș) – Fogaras vára

  • Megközelítés: Felektől 50 km-re keletre, a Brassó felé vezető főúton.

A Fogarasi vár a tortán levő hab tetején a meggy: útba is esik, ráadásul útszéli panók hirdetik, hogy épp várnapokat ünnepelnek, tehát kihagyhatatlan. Az épület gyönyörű (és ha befejezik az éppen nemrég elkezdett felújítást, még gyönyörűbb lesz), a körülötte levő felhajtás kevésbé. Értem én, hogy a vásár fogalma így a XXI. század elejére kicsit átértelmeződött, mégis le tudnám szúrni azt a pacákot, aki a bejárattól ötven méterre egy sátor alatt manele-t bőget. (Vagy tudja a fene, lehet nem lenne itt, ha a popor nem venne tőle egyetlen cédét sem.) A vár belső udvara kardcsattogástól visszhangzik vérszomjas csatakiáltásokkal kísérve, kisiskolások hadakoznak egymással. Az egyik plakát lovagi tornát hirdet x időponttól, megcélozzuk.

Azt nem tudni, hol, végül negyedóra bóklászás után megtaláljuk egy félreeső helyen az ifjúság sátrát, ahol középkorinak mondott ruhakölteményekben lányok rohangálnak, néhány páncélba öltözött fiú pedig széles mozdulatokkal harcot mímel. A bemutató utolsó perceire érünk oda, alig akad néhány bámészkodó. Igazibb harcra számítottam, ehhez képest a legények finoman megmarkolják egymást, majd lemerednek a pózban, hogy fotózni lehessen őket. Utána mind beállnak egy utolsó csoportképre, fiúk és lányok egyaránt. Kicsit csalódottak vagyunk, de az autóhoz menve látjuk, hogy a vár “kevésbé vásári” oldalánál lovakkal gyakorolnak az esti bemutatóra. Azt már nem tudjuk megvárni, de a délutáni tornához képest nagyon is igazinak képzeljük el.

2 hozzászólás a(z) “47. Fogaras (Făgăraș) – Fogaras vára” bejegyzéshez

  1. a pacák és popor helyett érdemlegesebb lett volna rövid történelmi ismertetőben rámutatni,hogy az volt az Erdélyi Veszprém,a nagyságos Fejedelemasszonyok rezidenciája!! és hogy ki is raboskodott itten,ki ostromolta az ide béfutott botcsinálta fejedelmet??és utoljára a habsburgok alatt….?? a sorozat jó, kedvelem,bár nincsen pityke a dolmányon!!

  2. Visszajelzés: Kamerás kastélykémek – 14. rész | 22 nap alatt a kastélyok körül

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


9 + = tizenhét

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>