Chateau d’Osthoffen: gyorstalpaló kastélyszálló-vezetésből bárócsaláddal

A második reggel a Chateau d’Osthoffen Philippe Grouvel báró takaros háziöltönyben sietett elénk a kastély csigalépcsőjén, mosolyogva fogadott, gyors népszámlálást tartott – megvagyunk-e mind a nyolcan – majd megnyugtatott, nem tart sokáig kint a hidegben. A gyönyörűen behavazott kastélyparkban kezdett bele a kastély történetének elmesélésébe: az alapok még a római korból származnak, majd a XII. században építették fel. Azóta persze alakult a kinézet, az ő családjának tulajdonába 200 éve került, és majdnem száz évig tető nélkül állt, míg vissza nem költöztek Párizsból, hogy kastélyszállóvá alakítsák.

Közben kinyílt egyik emeleti ablak, és a bárónő integetett ki rajta: nemsokára kész a friss kávé. A báró keskeny csigalépcsőn vezetett tovább a toronyban berendezett könyvtárszobába, majd a pincébe, ahol már nem sokszáz akós boroshordók sorakoznak, hanem rendezvények szervezésére alakították át.


Az első emeleti folyosóról szobák és rendezvénytermek nyílnak, a falakat az ősök portréi díszítik. „Az én dolgozószobámmal szemben pont apám van, figyeli, hogy dolgozom-e” – viccelődik a báró. A rendezvénytermek egymásba nyithatók, összesen akár kétszáz személy fogadására is alkalmasak.

ch11

Picture 11 of 12

Kattints a többi képért!

A báróné közben behozta a kávét, az ebédlőben ültetett le, lapokat osztogatott, jegyzetelésre szólított fel: kész gyorstalpalót kaptunk egy kastélyszálló kialakításából és vezetéséből. Ehhez pénz, pénz és pénz kell, mondja a báró, mire felesége rákontráz, hogy igazából akarat és fantázia. Jó, akkor akarat, pénz, akarat, pénz – döntik el közösen. És valóban, bár kétségtelenül kell tőke, azt az egyedi hangulatot, extra szolgáltatást, amit egy hotel nem biztosít, kis odafigyeléssel és ötletekkel lehet leginkább biztosítani. Míg mondjuk a renováláshoz, vagy később a modern fürdőszobák kialakításához pénz kell, a többit megoldja egy padláson talált festmény, a felújítás közben készült „előtte és utána” fotók, régi dokumentumok, amelyek elmesélnek egy-egy pillanatot az épület történetéből. De nemcsak az ilyen apró dekorációs elemekről van szó: a báróné azt is elmesélte, hogy az egyik ágy elegáns baldachin-szerű textildíszítését maga készítette, és egy nap alatt meg is lett, olcsón és ízlésesen.

A házaspár különben a munka nagyrészét maga végezte és végzi most is. (Sokan azt hiszik, milliomos vagyok, mert kastélyban lakom. Miután elmentek, felveszem a munkaruhám, és megyek tovább meszelni – mondja a báró.) A takarító személyzet a faluból jár be, napi néhány órát, a reggelihez a friss pékáru is természetesen a falubeli pékségből érkezik. A teendőket költséghatékonyan szervezik meg, ugyanakkor a helyieknek adnak munkát, nincs állandó fix alkalmazottjuk, viszont mindig ugyanahhoz a kertészhez, asztaloshoz fordulnak, aki már jól bevált.


A kastély folyamatosan alakul, változik, minden nap valamit csinálnak rajta, a szobák berendezését is módosítják. A vendégeket a folyamat is érdekli, ezért érdemes elmesélni, hogy min dolgoznak még. A báróné elmesélte, hogy egy vendég egyszer rákérdezett, mennyire „autentikus”, amit lát. „Lássuk csak, múlt héten mit is csináltam?” – válaszolta erre. Egy olyan kastélyban, ahol a mai napig is laknak, nem az érintetlenség a lényeg, hanem az, hogy a történelmi jelleg megőrzésével a jelenkor igényei is ízlésesen érvényesüljenek.

A látogatás végén erdélyi kastélyokról szóló könyvvel és egy Sógor Csaba által küldött EPP-csomaggal köszöntük meg a lehetőséget. Elmenet még láttuk, ahogy a báróné kiakasztja az EU-s zászlót az ablakba, és mindketten integetnek.

Egy hozzászólás a(z) “Chateau d’Osthoffen: gyorstalpaló kastélyszálló-vezetésből bárócsaláddal” bejegyzéshez

  1. Kedves Szervezők!
    Nekem az a kérdésem, hogyan lehet a programmban résztvenni?
    Egy egdélyi barátomról hallottam róla.
    Tisztelettel Szabó Gyula Budapest

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


kilenc × = 18

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>