Csucsa – Ady-Boncza kastély

A kastély Bánffyhunyadtól 20 km-re északnyugatra a Sebes-Körös jobb partján fekszik.

1384-ben Chucha néven említik. A domboldalon álló kerti lak, az úgynevezett „fehér ház”, ahol az I. világháború idején Ady Endre is lakott. A vele azonos telken álló kastélyt a 20. Század elején Boncza Miklós, Ady apósa építtette Csinszka (Boncza Berta) édesanyjának. Erre a sarokbástyás, földszintes építményre a mai kastély már nem is emlékeztet. Boncza Berta ugyanis az első világháború után, már Márffy Ödön festőművész feleségeként eladta a birtokot Octavian Goga író-politikusnak. Eddigre a csucsaiak széthordták a berendezést, aminek csak néhány darabját tudta visszaszerezni.  Goga saját ízlése szerint neobizánci stílusban emeletesre építtette át.

A birtokon található még Goga mauzóleuma és emlékmúzeuma is.  A múzeum elsősorban Goga munkásságát és a román nemzeti mozgalomban végzett tevékenységét mutatja be, de emellett sok Adyra vonatkozó anyagot is. A múzeumban igen gazdag gyűjtemény: régi bútorok, festmények, könyvek, népművészeti darabok, és Goga munkásságát bemutató termek tekinthetők meg.

A kertben levő mauzóleum őrzi Octavian Goga és felesége, Veturia Goga hamvait. Egy szoba Ady és Csinszka itt töltött két évének állít emléket. A csucsai kastélyt a költő Octavian Goga tárgyi emlékeivel berendezve emlékházzá, emlékmúzeummá minősítette át az özvegy, és a román államnak ajándékozta 1967-ben. Férje sírhelyére hatalmas mozaikfalat építettet. A muranói mozaik lapokat maga helyezte el a tervrajz alapján. Húsz évig épült a Goga-mauzóleum, ahová 1979-ben bekövetkezett halála után Veturiát is elhelyezték.

IMG_5124_s IMG_5125_s IMG_5126_s IMG_5127_s IMG_5128_s IMG_5129_s IMG_5130_s IMG_5132_s IMG_5133_s IMG_5134_s IMG_5135_s IMG_5137_s

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


hét + = 12

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>