Aranyosgerend – Kemény-Bánffy kastély

Az aranyosgerendi kastély vagy Kemény-Bánffy kastély a település református templomának a közelében, az Aranyos partján található.

Az aranyosgerendi Kemény-Bánffy kastélyról először egy1268-as dokumentumban tesznek említést, ekkor már a kastély a Gerendi család tulajdonában volt. 1597-ben a Gerendi család török pártsága miatt elvesztette birtokát és kastélyát, majd a Jósika és Sarmasághy családok tulajdonába került.

1629-ben Kemény Boldizsár átvette a falu egy részét Bethlen Gábortól, és 1861-ig a Kemény család tulajdonában volt. Kemény Sámuel (a Kemény család utolsó leszármazottja) halála után (1861), a kastélyt Kun Josephine és férje Wilhelm Klebelsberg örökölte. Később a Zichy és Bánffy család örökölte.

A két világháború alatt a kastély súlyosan megrongálodott, különösen 1918 és 1919 között. A kommunista rezsim alatt a Mezőgazdasági Szövetkezet működött az épületben, a melléképületek nagy részét lerombolták. Jelenleg s kastélynak 44 szobája van.

1990-ben a Bánffy család visszakapta a kastélyt és az aranyosgerendi telkeket, 2003-ban Bánffy István báró teljes vagyonát a „Bánffy Önkéntes Alapítványnak” adományozza.

A kastélyt egy fogyatékos gyerekkel foglakozó központnak adományozták.
A kastély 2004-ben felkerült a Kolozs Megyei Történelmi Műemlékek listájára.
Jelenleg üresen és elhagyatottan áll, tetőszerkezete omladozik, nincs aki gondját viselje.

 

309P6264303 3033 3055 30110 IMG_4987_s

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


hat − 6 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>