3. Magyargorbó (Gârbău) – Lészai udvarház

  • Megközelítés: Magyarnádasról vissza Kolozsvár irányába, a vasút fölötti hídon áthaladva, majd balra kanyarodva lehet a híd alá bejutni. 9 km után Magyargorbó a második falu, az első elágazásnál jobbra kell kanyarodni. A kúria bal oldalon, az új iskola és futballpálya mellett áll.

Máris felveszünk plusz egyet a betervezett 40-es listára, és „amúgy is útba esik”-felkiáltással elindulunk Magyargorbó felé. Hiába bámuljuk az út szélét, ahol célpontunknak lennie kell, természetesen elsuhanunk előtte (így utólag arra fogom, bekapcsolt agyam védekező mechanizmusa, és nem akarta észrevenni azt, amitől később borsozott a hátam). A valamikori Lészai udvarház hatalmas bokrok mögött húzodik meg, mint kiderült, okkal: a kúriának egyetlen zárható ajtaja vagy ablaka sincs már, tehát szabad prédája ócska graffitiket firkáló suhancoknak, imádottjukat falba véső hősszerelmeseknek, kóbor négylábúaknak, az ég tudja milyen szerzeteknek.

A főbejárat mögötti boltíves nyilás fölött csámpás „disco”-felirat, alatta széthajigált műanyag vödrök, nejlonzacskók, lóürülék. Képtelen vagyok benn maradni. Később tudom meg, hogy a régen kultúrházként, majd iskolaként működő épületet ugyan visszakapta egy Lészai-leszármazott, de a szóbeszéd szerint nem áll tervben, hogy bármit kezdjen vele a közeljövőben.

5 hozzászólás a(z) “3. Magyargorbó (Gârbău) – Lészai udvarház” bejegyzéshez

    • Természetesen felvételek is lesznek, viszont ezeket utólag közöljük, ugyanis nem lehet egyszerűen feltölteni, előtte meg kell vágni stb… Megértésedet köszönjük!

  1. Remélem, hogy erről az útról egy nagyon komoly beszámoló készül, esetleg könyv vagy DVD alakban is. Nagyon szeretnék többet tudni és főleg fényképeket/filmet látni ezekről a kastélyokról-romkastélyokról-maradványokról és gondolom, hogy mások is így vannak vele.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 6 = negyven kettő

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>