Kolozsvár – Szabók bástyája (Bethlen tornya)

A Szabók bástyája azon kevés műemlék közé tartozik, amelyek a vár bástyái (eredetileg 24 bástya volt) és kaputornyai közül megmaradtak. A szabók céhéről nevezték el, hiszen nekik volt a feladatuk, hogy védjék és karban tartsák a bástyát, de Bethlen-bástyaként vagy Bethlen tornyaként is ismert.

A bástyát a 15. században építették, együtt a várral, 1475-ben említik a leírásokban először. A bástyát 1924-ben és 1959-ben restaurálták, majd 1959-ben várostörténeti múzeummá alakították át. 2007 és 2009 között újabb felújítások következtek, és itt kapott helyet a városi művelődési központ. Kialakítottak egy hetven férőhelyes helyiséget, egy kiállítótermet, emellett könyvtár és kávéház is működik benne.

Az ötszögletű, három emeletes tömör épület majdnem teljesen dísztelen. A keleti oldalon Bethlen-címeres, kétrészes emléktábla található, melynek felirata jobbra keretben látható, alatta a magyar fordítás. Minden emeletén egy bejárati ajtó található, a legfelső a falak vivőfolyosójára nyílott. A bástya külső falát néhány lövőablak tagolja.

IMG_7249s IMG_8774_s IMG_8775_s IMG_9082s IMG_9084_s IMG_9088s

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 × = húsz(on) négy

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>