Kolozsvár – Széki palota

Az épület 1893-ban épült neogótikus stílusban, a Széki palota a Szechenyi tér sarkán áll, és elcsodálkoztat minden arra járót.

A Széki-palotát egy kolozsvári gyógyszerészcsalád egyik tagja, Széki Miklós építtette 1893-ban, Pecz Samu budapesti építész tervei szerint. Széki Miklós fiatal gyógyszerészként Lausanne-ban, Baselben és Nizzában dolgozott, majd hazatérve Kolozsvárott telepedett le. A palota felépítését követően megnyitotta a földszint délkeleti sarokhelyiségeiben a Hunyadi Mátyás nevű gyógyszertárat. A patikát Széki Miklós halála után fia, dr. Széki Tibor, gyógyszerész és egyetemi tanár vezette az első világháború utánig. A gyógyszertár neve a későbbiekben több ízben megváltozott, az első világháború után Kígyó, az 1920-1930-as években Apostol, majd az 1940-es évek első felében Minerva néven működött. A régi patika helyiségeit jelenleg is gyógyszertárként használják.

Pecz Samu, a palota tervező építésze a pesti és a stuttgarti Műegyetem hallgatója volt, tanulmányait a bécsi akadémián, Theofil Hansen tanítványaként fejezte be. Hazatérve Schulek Frigyessel dolgozott a budavári Nagyboldogasszony-templom helyreállításán, majd 1880 és 1882 között Hauszmann Alajos irodájában is tevékenykedett. Öt évig tanársegéde volt Schnehár Jánosnak és Steindl Imrének, majd 1887-től a Műegyetem egyik meghatározó tanáregyéniségeként vált elismertté. Építészetére a forradalmian új vasszerkezetek és a nyerstéglával burkolt, historizáló, többnyire idealizált neogótikus képet nyújtó külső homlokzatok a jellemzőek.

IMG_5670_sIMG_5687_sIMG_5675_sIMG_8794_s

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


7 + = kilenc

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>