25. Mikefalva (Mica) – Eperjesy-Gál kúria

  • Megközelítés: Dicsőszentmártontól 9 km-re Balavásár irányába. Közvetlenül a főút mellett jobb oldalon.

A frissen felújított Eperjesy-Gál udvarházra alig lehet ráismerni: az internetes fotók egy piszkosfehér, kopott, helyenként málló vakolatú épületet ábrázolnak, ehhez képest amit látunk, teljesen más. A kúria mályvaszerű színben pompázik, mely eleinte kicsit sérti a szemem, de beljebb kerülve nyugtázom, jó ez így.

A XVIII. századi barokk tetőzetű udvarházat gróf Keresztes (II.) Márton építtette, majd a XIX. században romantikus-eklektikus stílusban átalakították. Ekkor nyerte el a sarokbástya mai, sokszögű formáját. A Keresztesek után a háromszéki származású székely nemesi család, a Gálok tulajdonába került, akik az államosításig voltak az udvarház és a körülötte levő hatalmas birtok urai.

A kúria falai közt jelenleg a mikefalvi polgármesteri hivatal irodái működnek. Kicsit bánt, hogy legszebb részében, a saroktoronyban hirtelen odarögtönzött konyha kap helyet, de egy hölgy kérdésünkre elmondja, ott senki sem akart irodát. A belsők egyébként szépek, rendezettek, a termek rendeltetésüknek megfelelően kialakítva, minimális díszítéssel. Mindössze tizenhárom ember dolgozott rajta kívül-belül, az épületet körülvevő macskakövet még éjszaka is rakták. A felújítás egyébként több, mint nyolc milliárd régi lejbe került, ezt mind „Bukarestből kapták”. Jó ez így.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


× 9 = kilenc

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>