39. Kékes (Chiochiş) – Wesselényi vadászkastély

  • Megközelítés: Szászrégentől 68 km-re északnyugatra.

Borús, szomorú időben érünk Beszterce-Naszód megyébe. Akárcsak kánikulában, most is kísértetfalukon hajtunk végig, több településen áthaladva sem látunk egyetlen lelket sem. Az útra kiengedett tyúkok is mintha legszívesebben önként vetnék magukat a kocsi kerekei alá, ami végülis nem baj, a szlalomozás legalább ébren tart.
Kékesre érve megint eljátsszuk egy falubelivel a „castel-conac-casa veche”-játékot, a vállvonogatás után továbbmenve azonban hamar megpillantjuk a fák között a valamikori vadászkastély tetejét.

Az eredetileg Nógrád megyéből Erdélybe települt Wesselényieknek valószínűleg a XVIII. század közepétől voltak birtokaik Kékesen. A kastélyt 1761-ben építették báró Wesselényi (IV.) István özvegyének, Daniel Polixénának megrendelésére, aki a kutyfalvi első kastélyt építtető Petrőczi Kata Szidóniának volt az unokája. Báró Daniel Polixénát nagyanyjához hasonlóan írónőként is számon tartják, a kastély oldalán ma is látható, latin nyelvű kőtáblát az ő emlékére helyezték el. Nagyon meglepődünk, amikor ezt a táblát felfedezzük a szedett-vedett épületen, első látásra úgy tűnt, a régi időknek semmi nyomát nem viseli. A lecsupaszított kúria kirándulásunk talán legszomorúbb élménye, nem is annyira elhagyatott, omladozó állapota miatt, inkább azért, mert látszik rajta, hogy nem csupán nem törődtek vele, hanem bántották, megalázták.

Egy hozzászólás a(z) “39. Kékes (Chiochiş) – Wesselényi vadászkastély” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


4 × nyolc =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>