11. Doboka (Dăbâca) – Rhédey kúria

  • Megközelítés: Kendilóna után kb. 7 km-re.

Meglepő módon, “castel” címszó alatt a GPS pont a parlagon heverő Rhédey kúria elé irányít. Körbejárjuk, bemenni csak egyik hátsó ajtócskán lehet, a falu felöli bejárathoz vezető mindkét lépcsőt teljesen benőtte a gaz. Az ablakokon bekukucskálva azonnal konstatálhatjuk, hogy a “világ háta mögötti” Dobokára is eljutott Eminem híre; az egész épület egyébként egy légterű, tele törmelékkel, szeméttel. Indulnánk az autóhoz, amikor szembejön velünk gumicsizmás munkásembernek álcázva a falu polgármestere, aki nem tud sok információval szolgálni, de megadja a kúria jelenlegi tulajdonosának telefonszámát.

A mendemonda szerint egy Teleky vagy Rhédey leszármazott szerelmi bánatában kártyázásra adta a fejét, ekkor veszítette el a birtokot az Altruista Bank javára. Ettől vásárolta meg 1913-ban fia számára a kúriát két ötszáz holdas birtokkal és 330 hold erdővel a tulajdonos, Orbók Ferenc dédnagyapja, Gidófalvi István. A Gidófalviak 1945-ig éltek és gazdálkodtak itt, ritkaságnak számító spárgatermesztésük országos hírű volt.
A kúria mögötti ajtó egy pincébe vezet, mely 30-40 méterre nyúlik be a domb mélyébe.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


8 − = öt

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>